Afvalbeleid gemeente Harderwijk
In de gemeenteraad Harderwijk van 10 juli staat op de agenda het onderwerp ‘15 Rekenkamerrapport Afvalbeleid Harderwijk’. Het onderwerp bevat 4 documenten: ‘Raadsvoorstel Rapport ‘Afvalbeleid Rekenkamer Ermelo - Harderwijk’, ‘Concept Raadsbesluit’, ‘Rekenkamerrapport’ en een powerpoint ‘Presentatie Onderzoek Afvalbeleid Harderwijk’.
Gemeentelijke toelichting
In een toelichting aan de raad - geschreven door het Presidium van de raad (fractievoorzitters) - wordt gemeld dat de raad de afgelopen jaren heeft gediscussieerd over het afvalbeleid, waarbij het zelf een belangrijk onderwerp was bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Tevens heeft het inzamelen van PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) via bron- (door de inwoner) of nascheiding (door afvalverzamelaar) aandacht gekregen. De Rekenkamer Ermelo - Harderwijk heeft onderzoek gedaan naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het afvalbeheer in de gemeente.
Ondertussen heeft de Stichting De Groene Mantelzorger een mail gestuurd naar de Rekenkamer en een voorbeeld voorgelegd om aan te geven dat het niet altijd even duidelijk is.Neem bijvoorbeeld een apparaat wat men besteld heeft via een webshop. Dan krijgt men een doos (= karton) met daarin beschermverpakking (= piepschuim) en dan een zak (= plastic) met het apparaat. Waar moeten alle losse 'onderdelen' van het afval worden afgevoerd?
Ook is het rapport van de Rekenkamer doorgenomen. In eerste instantie moet toch gezegd worden, dat het rapport voor een leek vrij moeilijk te lezen is en persoonlijk is dat met het afvalscheiding zoals beschreven op de site ook zo. Zoek maar eens uit hoe men een bepaald artikel moet afvoeren. Bijvoorbeeld hoofdstuk 2 in het rapport gaat te veel over wetgeving en regels, wat voor een inwoner moeilijk te lezen is en zeker niet interessant.
Belangrijk is dat de communicatie duidelijker moet op de gemeentelijke site, maar liefst zo simpel mogelijk. Probeer het eens met plaatjes, in de gemeente Dronten kan het wel, een beslisboom via plaatjes. Daarnaast is het van groot belang om de burger mee te nemen in het beleid over afval. Liefst niet alleen met digitale enquêtes, maar ook via een Burger Beraad.
Maak ook duidelijk waarom bepaalde zaken gebeuren, zoals half afsluiten van vuilnisbakken - waardoor pizzadozen naast de afvalbak wordt ‘gelegd’ -, waarom containers niet werken en waar men dat dan moet melden, hoe om te gaan met zwerfafval en peuken. Hoe de gemeente omgaat met het grote afval wat naast een container terechtkomt. Waarom men de melding in de afvalapp 'afgehandeld' krijgt, terwijl het afval er nog staat.
Overigens blijken er meer apps in omloop te zijn om afval en zwerfafval te melden die niet met elkaar communiceren en mogelijk komt er nog 1 app bij na de zomer. Vervolgens, waarom heeft de proef van scheiding door burger van PMD-afval maar 6 maanden geduurd en wat is het resultaat? Tenslotte wordt gemeld in het rapport dat er weinig klachten of meldingen zijn over het afval. Volgens mij klopt dat niet helemaal, want we zijn zeker maandelijks bezig met meldingen.
(Ook te lezen via Harderwijker Courant)
De Groene Mantelzorger / Henny AJ Kreeft
Maak jouw eigen website met JouwWeb