Bomenkap aan Saturnusweg 

 

Volgens de raadsvergadering van 24 oktober zou er op de lijst van ingekomen stukken een brief gestaan hebben met de titel ‘Ingekomen brief inwoner inzake bomenkap Saturnusweg (680194)’. Het college van de gemeente Dronten heeft de gemeenteraad geadviseerd om de brief ter afhandeling in handen van het college te stellen. 

 

Op zich is dit al een vreemde move, zeker als het gaat over de mogelijke kap van 27 bomen aan de Saturnusweg. Maar eigenlijk gaat het om principiële zaken. In de lokale media stond een klein berichtje onder ‘Bekendmakingen’ dat in het derde kwartaal 2024 een aantal bomen gekapt gaan worden. Voor Swifterbant worden dat 5 essen en 5 sierappelbomen; voor Dronten 4 kastanjebomen, 1 plataan, 6 essen, 5 lindebomen en 27 meidoorns. Alleen bij deze laatste wordt aangegeven dat de bomen zogenaamd een ‘slechte conditie’ zouden hebben

 

De Stichting Groene Mantelzorger maakt zich des te meer zorgen dat de gemeenteraad hierover geen woord wil zeggen en de bomenkap gewoon maar ‘uitbesteed’ aan het college. Daarbij komt ook dat het een brief is van verontruste inwoners, die aan de bel trekken over de kap van bomen in hun gemeente, in hun wijk of buurt. Bomen die nodig zijn voor het klimaat en de gezondheid.  

Waarschijnlijk is dat allemaal terug te leiden naar een besluit van de gemeenteraad van april 2009 waarin staat dat het kappen van gemeentelijke houtopstanden geen kapvergunning meer nodig heeft. De woordvoerder van de Stichting Groene Mantelzorger is van mening dat de gemeente, maar vooral de raad, ernstig tekort heeft geschoten. Aan de ene kant om een brief van verontrustende inwoners niet te behandelen en aan de andere kant de Zorgplicht Bomen - een wettelijke regel - zo maar in de wind te slaan. 

 

De bewoners van de Saturnusweg hebben ondertussen officieel bezwaar aangetekend tegen de ‘genomen eenzijdige beslissing om de bomen te kappen’. Hierdoor laten de bewoners weten dat ze geen tijd hebben gehad om officieel bezwaar aan te tekenen en dat ze geen recht hebben kunnen maken voor hoor en wederhoor. 

Daarnaast zijn bomen cultureel erfgoed, waarbij het kappen van de bomen mogelijk in strijd is met het Groenbeleidsplan van de gemeente.  

De Stichting heeft opheldering gevraagd aan de gemeente en gevraagd om alle documenten digitaal openbaar te maken.

 

(29 oktober 2024, aangeboden aan De Drontenaar)