Zorgplicht gemeenten moet beter, openbaar en transparant
DEN HAAG - De gemeenten hebben een Zorgplicht voor het groen en met name geldt dat voor de bomen in de openbare ruimte. Dat houdt in dat een gemeente verantwoordelijk is voor het groen - en dus de bomen - in die openbare ruimte. Maar hoe dit precies werkt is niet altijd even duidelijk en transparant en zeker niet te volgen voor elke inwoner.
Verantwoordelijkheid
Op de site ‘Bomenrecht’ staat een artikel over ‘Bomen en Overheden’. Hierin wordt aangegeven dat een groot deel van de bomen in Nederland onder de verantwoordelijkheid van de Overheid valt. Dit komt doordat de eigenaar van de grond ook de eigenaar is van de daarop aanwezige beplanting. Daardoor hebben de gemeenten, provincies, naast Rijkswaterstaat en andere overheidsinstanties een zorgplicht voor de bomen, hebben ze recht op een schadevergoeding bij schade aan de bomen, zijn ze aansprakelijk voor schade die voortkomt uit de status van de bomen en dienen ze voor sommige bomen zich te gedragen als een goede buur.
In oktober 2022 schreef advocatenkantoor De Vos & Partners Advocaten over de zorgplicht van de boomeigenaar. Hierbij was sprake van het feit dat de gemeente en / of provincie bomen planten in het kader van de groenvoorziening, met name naast wegen en in parken. Maar tevens werd aangegeven dat bomen geen eeuwig leven en dus onderhoud nodig hebben. In het artikel werd met name gesproken over de schade die vallende takken of omgewaaide bomen kunnen aanrichten.
De zorgplicht van de gemeente
Maar het is voor de inwoner van een gemeente van groot belang - aangezien de gemeente bezig is met vergroening van het gemeentelijke gebied - dat men weet wat er aan de hand is met het groen en de bomen in de openbare ruimten van de gemeente. Vele artikelen spreken over de zorgplicht van de gemeente als het gaat over bomen. Maar hoe kan de mondige gemiddelde inwoner van de gemeente in de gaten houden hoe het gaat met deze zorgplicht richting de bomen?
De Stichting De Groene Mantelzorger is van mening dat de zorgplicht van de gemeente openbaar, transparant en actueel moet zijn en gebeuren. Met andere woorden: de burger moet zien wat er gebeurt met de bomen in de buurt. Daarom verzoekt de Stichting de gemeenten te komen met
- een actuele, actieve en digitale Bomenkaart - minimaal van de bomen in de bebouwde kom - met daarop de bomen met naam, soort, plantdatum, gezondheidsstatus, controledatum en de toekomst (wanneer is onderhoud, snoeien, kappen, verplaatsen)
- een actieve, actuele en digitale lijst van monumentale, beeldbepalende en speciale bomen
- deze kaarten duidelijk vindbaar op de gemeentelijke site te plaatsen met de onderliggende documenten
Daarnaast is De Groene Mantelzorger van mening dat elke gemeente voor elke inwoner de 3 - 30 - 300 vuistregel moet hanteren. Deze regel is afkomstig van Cecil Konijnendijk om steden groener en gezonder te maken en staat voor dat van elk huis 3 bomen zichtbaar zijn, elke buurt 30 procent bladerdek bevat en dat niemand verder dan 300 meter van een park of groene ruimte mag wonen.
Persbericht Stichting De Groene Mantelzorger (21.11.2024 aangeboden aan De Stentor)
Maak jouw eigen website met JouwWeb