Vergroenen doe je samen: de burger én de gemeente 

 

Alle gemeenten zijn druk bezig met vergroenen, waarbij het vaak lijkt dat de nadruk met name bij de bewoners ligt. Natuurlijk begint het vergroenen bij de bewoners, maar de gemeente heeft ook een taak in het vergroenen en zelfs een voorbeeldtaak in het vergroenen van de stad. 

 

Vergroenen in de buurt 

Het vergroenen - meer groen in de stad - begint bij de bewoners. Het is belangrijk om samen met de buren of andere omwonenden een ‘project’ te beginnen. Zo zijn er van die leuke straten die gemakkelijk omgeturnd kunnen worden naar een straat met kleine tuintjes, boomspiegels rond de bomen, geveltuintjes en vele planten in de straat. In de wijk Stadsdennen zijn van die straten waar tussen de huizen ruimte genoeg is om flink te vergroenen. 

De gemeente Harderwijk geeft op haar site aan onder het kopje ‘Lekker groen’ om eens te kijken naar de mogelijkheden van een moestuintje. Misschien is dit wat voor een straat. 

 

De Stichting De Groene Mantelzorger (i.o.) heeft de gemeente verzocht om de ruimte voor het Vondelhuys (naast de kiss-and-ride plaats) de grond gelijk te maken, te fatsoeneren, twee bomen neer te zetten en de rest van het gebied door (mogelijk) bewoners in te laten richten met bloemen of planten. Tevens is verzocht om de twee oude bankjes (naast het gebouw en bij de bushalte) weg te halen en te vervangen door nieuwere, hogere ijzeren bankjes. 

Daarnaast is de Stichting van mening dat de Vondellaan - bijvoorbeeld van de Kiekmure tot aan Frankrijk - ingericht zou kunnen worden als een echte laan, om op die manier de naam Vondellaan eer aan te doen. Een statige laan met bomen links en rechts van de laan op dezelfde hoogte. Misschien zou dit de snelheid weg kunnen halen.  

 

NK Tegelwippen 

Opvallend is dat op de gemeentelijke site wel gesproken wordt over de Tegeltaxi, maar niet over het NK Tegelwippen. Tegelwippen houdt in dat de bewoners wat tegels in de tuin er uit halen en meer groen gaan planten in de tuin. In de stand van het NK Tegelwippen staat de gemeente Harderwijk bij de kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners) op plaats 16. Dit is natuurlijk een ‘mooie’ stand als men kijkt naar de stand van 2023: plaats 53. 

Daarentegen zijn er pas 17.540 tegels aangeleverd. De Stichting De Groene Mantelzorger - die gaat voor meer groen - is van mening dat dit beter kan. Maar ook hier kunnen de gemeente en woningcorporaties het voorbeeld geven. Grote ‘tegelvelden’ passen niet meer bij deze tijd van vergroening en de gemeente zou daar wat aan kunnen doen. 

Daarnaast kunnen ook binnenplaatsen van appartementengebouwen meer tegels laten verdwijnen en meer groen in de plaats voor terug laten komen. 

Nogmaals vergroenen doet men samen met de buren én de gemeente.

 

(16 september 2024; aangeboden aan Harderwijker Courant