Wettelijke zorgplicht bomen betekent niet alleen maar kappen 

 

De gemeenten in Nederland hebben een Zorgplicht als het gaat om het bomenbestand, zeker als het gaat om de bomen die in beheer zijn van een gemeente. De Bomenstichting Den Haag heeft bijvoorbeeld op haar site laten weten dat er een zorgplicht bestaat voor de eigenaar van één of meer bomen. De site geeft tevens aan dat de zorgplicht dient ter bescherming van medeburgers en hun eigendommen.  

 

De zorgplicht voor bomen betekent dat de boomeigenaar zijn boom of bomen goed moet onderhouden en regelmatig moet inspecteren ten behoeve van de veiligheid. In de gemeente Haarlemmermeer is zelfs sprake van een ‘Kadernota Boomveiligheid en Zorgplicht’. De verplichting tot controle komt voort uit de wettelijke Zorgplicht en vaak wordt hier de methode Visual Tree Assessment (VTA-inspectie) voor gebruikt 

 

Ook de gemeente Harderwijk heeft deze Zorgplicht als het gaat om de bomen in de gemeente. Harderwijk geeft aan dat er ruim 22.000 bomen in de gemeente staan. Volgens haar site is de gemeente van mening dat bomen van groot belang zijn voor de gemeente, maar dat soms bomen gekapt moeten worden. Hiervoor worden enkele voorbeelden genoemd: de boom is ziek, de boom staat niet op de juiste plaats en de boom is te groot geworden. De Stichting De Groene Mantelzorger vraagt zich af wat voor redenen dit eigenlijk zijn. Het eerste valt nog te begrijpen, bij ziekte kan de boom in de problemen raken en daarna de veiligheid van de omgeving. Maar een boom die niet op de juiste plaats staat of te groot, gaat de Stichting te ver. Juist moet de gemeente trots zijn op bomen die in de gemeente groeien en die erg groot worden. Dat betekent dat ze het goed doen.  

 

Het afgelopen jaar zijn er - volgens de gemeente - 220 bomen gekapt én 1156 geplant. Dat laatste wil niet zeggen dat ze op dezelfde plaats terugkomen. Zo zijn er in de Vondellaan 7 bomen gekapt waarvoor 7 kleine boompjes op een andere plaats zijn ‘teruggekomen’. 

Vorige week bleken minimaal 2 bomen te zijn gekapt aan de Hofdijkstraat. De Stichting De Groene Mantelzorger heeft de gemeente om een vernieuwd kapplan gevraagd, daar de kap van bomen aan de Hofdijkstraat niet in het ‘Jaarlijks Kapplan gemeente Harderwijk 2023 - 2024’ is aangegeven. De gemeente zou hier nog op terugkomen. 

 

Maar ondertussen bleek dat er een document ‘Groot onderhoud straten Schimmelstraat, B. Toussaintstraat, Ten Katestraat en Hofdijkstraat’ te zijn - overigens (nu) te vinden op de gemeentelijke site - waarin wordt aangegeven dat men op 16 september is begonnen met de werkzaamheden in de Bosboom Toussaintstraat. Hieruit blijkt dat er 13 bomen zijn gekapt en dat er in het voorjaar 2025 nieuwe bomen geplant gaan worden. Uit de tekeningen blijkt dat mogelijk in de Hofdijkstraat er minder bomen voor terug gaan komen. De Stichting vraagt zich af waarom deze handelwijze wordt toegepast en heeft de gemeente om een vernieuwd kapplan gevraagd. Daarnaast is het ook nodig om te weten waarom minimaal 2 bomen in de Hofdijkstraat worden gekapt en of er gekeken is naar een alternatief, bijvoorbeeld verplaatsen. Daarnaast zijn er berichten dat op andere plaatsen boompjes worden geplaatst die nog 20 tot 40 jaar nodig hebben om hun volwassen functies uit te kunnen voeren en dat er minimaal 2 bomen zijn in de wijk die het niet mogelijk niet overleven. Daar hadden de 2 bomen van de Hofdijkstraat geplaatst kunnen worden. Dit heet Zorgplicht voor bomen van de beheerder.

 

(21 september 2024, aangeboden aan Harderwijker Courant

Maak jouw eigen website met JouwWeb