Wereldwijde actiedag: No Butts Day – zaterdag 5 juli - Plastic PeukMeuk
Op zaterdag 5 juli is het Plastic PeukMeuk in Nederland. In het hele land komen opruimhelden dan in actie om peuken te rapen én te tellen, in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, maar ook in kleine dorpskernen. Dat is broodnodig, want het sigarettenfilter - het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval - ligt overal op straat. Dagelijks belandt er op de Nederlandse straat en in de natuur een nieuwe vrachtwagen lading vol aan peuken. Uit onderzoek blijkt dat één enkele peuk tot 1000 liter water kan verontreinigen. PeukMeuk wordt al sinds 2019 georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, met Het Peukenmeisje Bernadette Hakken als boegbeeld. Dit jaar komen in Nederland en in het buitenland rapers in actie die zo de roep om een politieke oplossing te versterken. Vorig jaar stond de teller op meer dan een half miljoen geraapte peuken in één uur tijd. (Uit Persbericht van PeukMeuk)
De Stichting De Groene Mantelzorger heeft zich aangesloten bij de actie No Butts Day (Plastic PeukMeuk) van 5 juli. De bedoeling is om rond De Kiekmure en het Winkelcentrum Stadsdennen peuken op te gaan ruimen. Veelal liggen de peuken rond de winkels en bij parkeerplaatsen. De Stichting De Groene Mantelzorger start haar actie om 10.00 uur en zal proberen tot 12.00 uur peuken op te ruimen.
Tevens is een groep bezig bij het station Harderwijk en volgens de laatste berichten zal er ook een groep bij winkelcentrum Tweelingstad aan de slag gaan. Aanmelden hoeft niet, schuif aan en help de peuken op te ruimen.

Sigarettenpeuken
Ze lijken misschien klein en onschuldig, maar sigarettenpeuken vormen een heel groot probleem voor het milieu. Zo zijn er gegevens dat er per jaar zo’n 7.1 miljard sigarettenfilters in Nederland op straat, in de natuur en in het water terechtkomen. Tevens wordt er door sites aangegeven dat het meest gevonden zwerfafval is en dan wereldwijd. Deze peuken moeten niet op straat worden achtergelaten. Belangrijk is te weten dat peuken zijn gemaakt van plastic.
Sigarettenfilters bestaan voor een groot gedeelte uit cellulose acetaat, wat een soort plastic is en zo’n 15 jaar nodig heeft om afgebroken te worden. Maar zelfs dan blijven er microplastics in het milieu. Daarbij komt dat sigarettenfilters schadelijke chemicaliën bevatten. Hierbij valt te denken aan arseen, lood en nicotine. Dit zijn stoffen die in de grond en in het water kunnen lekken, wat schadelijk is voor dieren, planten en mensen en water.
De Groene Mantelzorger
Maak jouw eigen website met JouwWeb