Stationsgebied Harderwijk is een grote afvalplaats 

 

De gemeente Harderwijk heeft - althans daar mag men vanuit gaan - de ambitie om veel toeristen naar de stad te krijgen, want dat spekt vooral de stadskas. Maar stel dat die toerist met de trein naar Harderwijk komt, wat ziet hij dan als eerste? Afval in het stationsgebied en dan vooral peuken. Verschrikkelijk veel peuken en spreek er liever niemand op aan als een persoon een peuk weggooit. Het beste wat er kan gebeuren, is dat de persoon je negeert en het slechtste is dat je een grote mond terugkrijgt. 

 

Ongezond stationsgebied

Naast het feit dat het stationsgebied een behoorlijk ongezond gebied is, is het ook een openbare afvalplaats. Het gebied voor het station is een grote grijze stenen massa, waar nauwelijks wat groens te vinden is - geen boom, geen plant - waarmee aan de biodiversiteit gewerkt kan worden en aan de gezondheid van de bezoekers. Niets helemaal niets. Daarnaast - vooral op het buseiland - liggen ongelijke tegels die behoorlijk gevaarlijk zijn voor mensen die slecht te been zijn. 

 

Maar het grootste probleem is het afval op het stationsplein en het gebied er om heen en het perron. Op 5 juli is een grote schoonmaakactie geweest (No Butts Day), maar een week later is het weer een grote peukenbende in het gebied. Laatst was er een man die nog even 3 trekjes van zijn sigaret nam, de peuk gewoon weggooide en in de lift stapte. Er is nog geprobeerd om een gesprek aan te gaan, maar men wordt compleet genegeerd. 

 

Het Trimbos Instituut gaf een factsheet uit (2022) ‘Milieuschade door peukenafval’. De factsheet meldt aan dat een groot gedeelte van de gerookte sigaretten op de grond wordt gegooid en daarmee een belangrijke bron van zwerfafval vormt. Het filter is gemaakt van cellulose acetaat en in dat filter blijven schadelijke stoffen achter - zoals zware metalen en nicotine. Deze stoffen lekken uit de peuk en komen in het milieu terecht.  Daarnaast heeft cellulose acetaat minimaal 15 jaar nodig om af te breken. Als men dit zou bekijken in het stationsgebied dan moet men eigenlijk concluderen dat de grond daar zwaar vervuild is. 

 

Woordvoerder van de Stichting De Groene Mantelzorger, Henny AJ Kreeft, roept daarom de gemeente Harderwijk op om 1. samen met burgemeester en / of wethouder poolshoogte te nemen in het gebied; 2. onderzoek te doen naar vervuiling en afval; 3. gezamenlijk een schoonmaakactie op te zetten; 4. de mogelijkheid te onderzoeken om het gehele gebied rookvrij te maken; 5. met een plan te komen om het gebied te vergroenen; 6. actief beleid van beboeten te hanteren voor het weggooien van peuken; 7. een actieve campagne te starten van communicatie met flyers over het risico van peukafval en vervuiling van grond; 8. in overleg te gaan met ProRail om het station Harderwijk rookvrij te maken.  

 

De Groene Mantelzorger